NASZA HISTORIA
POCZĄTKI
Hawełka jest najstarszą nieprzerwanie działającą restauracją przy Rynku Głównym w Krakowie. Jadały w niej takie osobistości jak Henryk Sienkiewicz czy Stanisław Wyspiański.
Jej historia sięga 1876 roku, gdy Antoni Hawłeka otworzył pierwszy sklep kolonialny o nazwie "Pod palmą" przy Rynku Głównym. Sklep ten szybko zdobył uznanie mieszkańców Krakowa, m.in. dzięki egzotycznym produktom, takim jak najlepsze zagraniczne alkohole, owoce południowe i produkty delikatesowe.
Na zapleczu sklepu znajdował się lokal, który, jak inne podobne miejsca w Krakowie, zaczęto nazywać "handelkami śniadankowymi". Określenie "śniadankowy" było dość umowne, ponieważ lokalach tego typu można było coś przekąsić także wieczorami.
EWOLUCJA
Handelki często miały ubogi wystrój i wyposażenie, ale mimo to szybko zdobyły popularność, szczególnie wśród artystycznych i intelektualnych elit ówczesnego Krakowa. Bywali tam artyści, profesorowie i dziennikarze, między innymi Henryk Sienkiewicz czy Stanisław Wyspiański.
Lokal, który cieszył się dużym powodzeniem wśród mieszkańców, szybko przekształcił się w restaurację z prawdziwego zdarzenia i zapisał się w tradycji Krakowa.
OFERTA
Co tak właściwie można było zjeść w takim lokalu jak Hawełka? Oczywiście, asortyment handelków opierał się na produktach dostępnych w sklepach, przy których były otwierane. Tak więc w jednym miejscu specjalnością były wyroby wędliniarskie i nabiał, w innych były to dania ciepłe, na przykład golonki albo raki. Do tego bogaty wybór najlepszych win i markowych piw.
Najważniejszym produktem z oferty były jednak proponowane po raz pierwszy właśnie przez Antoniego Hawełkę, słynne na cały Kraków, piętrowe kanapki. To właśnie kanapkom handelki zawdzięczały swoją popularność.